Slovar

Namenska raba zemljišč in kako do spremembe namembnosti zemljišča

Avtor: N24 · 7. oktober 2024

Namembnost zemljišča oziroma njegova namenska raba je eden ključnih dejavnikov, ki določa, kako lahko lastniki uporabljajo svoje nepremičnine. Namenska raba prostora je opredeljena s prostorskimi akti občin in določa namen, za katerega se lahko posamezno zemljišče uporablja. Sprememba namembnosti zemljišča ni enostaven postopek, a je ključna za številne lastnike, ki želijo zemljišče, denimo, spremeniti iz kmetijskega v stavbno.

V tem članku bomo pojasnili osnovne pojme namenske rabe, postopke za pridobitev podatkov o trenutni rabi in kako poteka postopek spremembe namembnosti zemljišča.

Kaj je namenska raba prostora?

Namenska raba prostora je določena s prostorskimi akti občin in je opredeljena v Zakonu o urejanju prostora (ZUreP-3). Gre za rabo površin in objektov, ki določa, za kakšne dejavnosti je zemljišče lahko uporabljeno. Prostorski akti delijo zemljišča na:

- stavbna zemljišča (za stanovanjsko rabo, gospodarske dejavnosti, infrastrukturo itd.),
- kmetijska zemljišča,
- gozdna zemljišča,
- vodna zemljišča in druge namene.

Te kategorije se lahko nadalje delijo, kar je zlasti pomembno pri stavbnih zemljiščih. Na primer, zemljišče za stanovanjsko rabo ima drugačne pogoje kot zemljišče za gospodarske dejavnosti.

Kako preveriti namensko rabo zemljišča?

Preden se odločite za kakršnekoli spremembe na zemljišču, je ključno, da preverite obstoječo namensko rabo. To lahko storite na več načinov:

- Informacijo o namenski rabi zemljišča – lahko pridobite na občini, kjer se zemljišče nahaja.
- Lokacijska informacija – občina vam izda dokument z vsemi prostorskimi pogoji in omejitvami za zemljišče. Ti vključujejo tudi morebitne varstvene režime (npr. naravne znamenitosti, zaščitena območja).
- Geografski informacijski sistemi (GIS) – občine pogosto ponujajo dostop do teh sistemov, kjer lahko sami preverite namensko rabo zemljišč. Vendar pa ti podatki niso uradni in za pravne postopke potrebujete potrdila od občine.

Kako spremeniti namembnost zemljišča?

Postopek spremembe namenske rabe zemljišča poteka izključno v sklopu sprememb občinskega prostorskega načrta (OPN). To pomeni, da spremembe ni mogoče izvesti individualno, ampak jo občina obravnava v okviru širših sprememb prostorskih aktov. Če želite spremeniti namembnost zemljišča, morate upoštevati naslednje korake:

Preverite časovni okvir sprememb OPN: Občina občasno posodablja svoj prostorski načrt. V tem času lahko lastniki zemljišč podajo pobude za spremembo namenske rabe zemljišča.

Oddaja pobude za spremembo: Ko občina odpre možnost za spremembe, lahko vložite obrazloženo pobudo. Potrebovali boste naslednje podatke:

- parcelno številko in katastrsko občino,
- opis lastništva in podatke o lastnikih,
- obrazložitev in utemeljitev želene spremembe,
- predlog nove namembnosti.

Priporočljivo je, da dodate tudi kopijo katastrskega načrta s prikazom zemljišča, ki ga želite spremeniti.

Obravnava pobude: Občina bo vašo pobudo obravnavala v okviru svojih načrtov za prostorski razvoj. Pri tem bo preverjala skladnost s prostorskimi cilji, varstvene in varovalne omejitve ter možnosti opremljanja zemljišča z infrastrukturo. Pobude se obravnavajo kolektivno, kar pomeni, da lahko vaša pobuda izpade ali se spremeni v skladu z javnim interesom.

Primer spremembe namenske rabe zemljišča

Predstavljajte si, da ste podedovali kmetijsko zemljišče in ga želite spremeniti v stavbno zemljišče, da bi na njem postavili hišo ali glamping naselje. Najprej preverite, ali občinski prostorski načrt omogoča takšno spremembo. Če je zemljišče že delno stavbno, je sprememba lažja. V nasprotnem primeru morate občini predložiti ustrezno dokumentacijo in utemeljiti, zakaj bi bilo zemljišče bolje uporabiti za stavbno rabo.

Stroški spremembe namembnosti zemljišča

Občine imajo po ZUreP-3 pravico zaračunati upravno takso za obravnavo pobud. Ta lahko znaša med 50 in 300 EUR, odvisno od vrste spremembe in obsega postopka. Plačilo takse ne zagotavlja, da bo vaša pobuda sprejeta – gre zgolj za kritje stroškov obravnave.

Kaj če zemljišče ni zazidljivo?

Če zemljišče v trenutnem prostorskem načrtu ni zazidljivo, lahko občini predložite pobudo za spremembo. Vendar pa so takšne pobude pogosto omejene in odvisne od širših prostorskih načrtov. Postopek lahko traja več let, saj občina pri spreminjanju načrtov upošteva varstvene in infrastrukturne omejitve.

Zaključek

Sprememba namenske rabe zemljišča je dolg in kompleksen proces, ki zahteva sodelovanje z občinskimi organi in poznavanje prostorskih aktov. Ključno je, da predložite ustrezno dokumentacijo in utemeljite svojo pobudo. Spremljanje občinskih sprememb prostorskih načrtov in pravočasna oddaja pobud vam lahko omogoči, da izkoristite potencial vašega zemljišča.

 

Viri:
https://www.e-prostor.gov.si/podrocja/parcele-in-stavbe/kataster-nepremicnin/?acitem=1714-2255 
https://e-uprava.gov.si/si/podrocja/nepremicnine-in-okolje/parcele/sprememba-namenske-rabe-zemljisca.html 
https://www.e-prostor.gov.si/ 

 

Uredniške smernice N24.si
Uredništvo N24 pripravlja vsak članek v skladu s strogimi kakovostnimi smernicami ter se pri tem opira na zanesljive vire in zakonska besedila. Naši uredniki in urednice imajo visoko raven znanja o nepremičninah in vas kot strokovnjaki obveščajo z informativnimi in zaupanja vrednimi vsebinami. Naše vsebine nenehno izboljšujemo in optimiziramo ter se trudimo, da so čim bolj prijazne bralcu in razumljive. Naš cilj je, da vam ponudimo prvo usmeritev. To besedilo je zgolj informativne narave in ne nadomeščata pravnega nasveta. Priporočamo, da se za konkretne nasvete obrnete na odvetnika, specializiranega za nepremičninsko pravo.

 

Besede, ki se pojavljajo v članku: namenska raba zemljišč, sprememba namembnosti zemljišča, prostorski akti, stavbna zemljišča, kmetijska zemljišča, lokacijska informacija, občinski prostorski načrt (OPN), parcelna številka, kataster, zazidljivo zemljišče, prostorski razvoj, upravna taksa

Delite članek