Slovar

Kaj je predkupna pravica pri prodaji in nakupu nepremičnine?

Avtor: N24 · 15. oktober 2024

Predkupna pravica pri prodaji in nakupu nepremičnine: Ključne informacije za kupce in prodajalce
Predkupna pravica je pravni institut, ki lahko močno vpliva na postopek prodaje in nakupa nepremičnin. Gre za pravico določenih upravičencev, da imajo prednost pri nakupu nepremičnine pred drugimi kupci pod enakimi pogoji. V tem članku vam bomo na razumljiv način pojasnili, kaj je predkupna pravica, kakšne vrste poznamo in kako jo lahko uveljavljate.

Kaj je predkupna pravica?

Predkupna pravica je pravica določenih oseb, da imajo prednost pri nakupu nepremičnine, če jo lastnik namerava prodati. Obstajata dve osnovni vrsti predkupnih pravic:

1.    Pogodbena predkupna pravica: dogovor med prodajalcem in predkupnim upravičencem, določen s pogodbo. Lastnik nepremičnine mora predkupnega upravičenca obvestiti o nameravani prodaji in mu ponuditi nakup pod enakimi pogoji kot drugim 
kupcem.

2.    Zakonita predkupna pravica: določena z zakonom, ki določa, da imajo določene osebe predkupno pravico pri prodaji nepremičnine.
Zakonite predkupne pravice po zakonodaji V Sloveniji je predkupna pravica določena v različnih zakonih, med katerimi so:
    •    Stvarnopravni zakonik (SPZ): predkupna pravica solastnikov pri prodaji nepremičnin, če so lastniki solastnine.
    •    Zakon o kmetijskih zemljiščih: predkupna pravica solastnikov, mejašev in zakupnikov pri prodaji kmetijskih zemljišč.
    •    Zakon o varstvu kulturne dediščine: predkupna pravica države na nepremičninah, ki so del kulturne dediščine.
    •    Zakon o gozdovih: predkupna pravica države pri prodaji gozdov.

Več o zakonodaji in pravnih vidikih predkupne pravice najdete na e-upravi.

Kako se uveljavlja predkupna pravica?

V skladu z Obligacijskim zakonikom mora lastnik nepremičnine, ki ima predkupnega upravičenca, tega obvestiti o nameravani prodaji. Predkupni upravičenec ima nato 30 dni, da se odloči, ali bo izkoristil predkupno pravico. Če se odloči za nakup, mora plačati kupnino ali jo položiti pri sodišču.
Če predkupni upravičenec ne izkoristi te pravice, lahko lastnik nepremičnino proda drugim zainteresiranim kupcem.

Kaj se zgodi, če predkupna pravica ni spoštovana?

Če lastnik nepremičnine proda nepremičnino brez obvestila predkupnega upravičenca, lahko ta zahteva razveljavitev prodaje in uveljavi svojo predkupno pravico. V skladu z zakonom ima predkupni upravičenec šest mesecev časa, da zahteva razveljavitev pogodbe.

Trajanje predkupne pravice

Trajanje pogodbene predkupne pravice je odvisno od pogodbe. Če čas trajanja ni določen, predkupna pravica preneha s potekom petih let od sklenitve pogodbe. Zakonita predkupna pravica praviloma ni časovno omejena.

Zaključek

Predkupna pravica je ključni element, ki ga je treba upoštevati pri prodaji in nakupu nepremičnine. Kršitve teh pravic lahko vodijo do resnih pravnih posledic, vključno z razveljavitvijo prodajnih pogodb. Priporočljivo je, da se pri prodaji ali nakupu nepremičnine posvetujete s pravnim strokovnjakom in preverite, ali na nepremičnini obstajajo predkupne pravice.

 

VIR: https://zakonodaja.com/zakon/oz/1-odsek-predkupna-pravica 

https://www.gov.si/zbirke/storitve/uveljavljanje-predkupne-pravice/ 

 

Uredniške smernice N24.si

Uredništvo N24 pripravlja vsak članek v skladu s strogimi kakovostnimi smernicami ter se pri tem opira na zanesljive vire in zakonska besedila. Naši uredniki in urednice imajo visoko raven znanja o nepremičninah in vas kot strokovnjaki obveščajo z informativnimi in zaupanja vrednimi vsebinami. Naše vsebine nenehno izboljšujemo in optimiziramo ter se trudimo, da so čim bolj prijazne bralcu in razumljive. Naš cilj je, da vam ponudimo prvo usmeritev. 
To besedilo je zgolj informativne narave in ne nadomeščata pravnega nasveta. Priporočamo, da se za konkretne nasvete obrnete na odvetnika, specializiranega za nepremičninsko pravo.

 

Besede, ki se pojavljajo v besedilu: Predkupna pravica, Nakup nepremičnine, Prodaja nepremičnine, Solastnik nepremičnine, Kmetijska zemljišča, Stvarnopravni zakonik, Zakon o kmetijskih zemljiščih, Zakon o varstvu kulturne dediščine, Etažna lastnina, Nepremičninski nasveti, Zakonita predkupna pravica, Pogodbena predkupna pravica, Nepremičninska pogodba, Uveljavljanje predkupne pravice, Kršitev predkupne pravice, Davek na nepremičnine.

Delite članek